dahlia'svoortrekken

Dahlia’s voortrekken – hoe dahlia’s voortrekken in een pot?

Langer genieten van je dahlia’s? Dat kan als we dahlia’s voortrekken. Dahlia’s voortrekken betekent dat we de dahlia knollen eerder tot bloei brengen dan ze buiten zouden doen volgens hun natuurlijke ritme. Door dahlia's voor te trekken gun je jezelf een eeuwigdurende zomer met de meest prachtige dahlia's.

Dahlia’s voortrekken mag vanaf februari – maart

Dahlia’s voortrekken kan je doen door je knollen binnenshuis in een pot te planten vóór de planttijd is begonnen. Doe dit tussen februari en maart. In april kan het ook nog, maar dat laat natuurlijk minder tijd voor de planten om zich vroegtijdig te ontwikkelen. Als we dahlia’s voortrekken in de winter, dan mogen de planten rond mei naar buiten. Vaak is half mei de beste tijd omdat de nachtvorst dan vrijwel geheel is verdwenen en we echt de zomer in stappen. Dahlia’s voortrekken geeft nog steeds de optie om ze in mei in hun pot te laten of om ze in de tuin te planten.

De voordelen van dahlia’s voortrekken in een pot

Een voordeel van dahlia’s voortrekken in een pot is dat ze een groeivoorsprong krijgen (en ’s zomers dus net wat lekkerder in hun vel zitten). Daarbij komt dat er binnenshuis geen slakken bij de jonge bladscheuten kunnen komen waardoor je planten ook nog eens wat veiliger staan. Want donkergroene volwassen bladeren houden slakken niet zo van. Dahlia’s voortrekken maakt dus dat je langer mag genieten van een schitterende zee aan bloemen. Gewoon bij jou thuis! 

Good to know: dahlia’s voortrekken zorgt er niet voor dat je de bloeiperiode verkort. Je planten bloeien net zo lang door als normaal gesproken. Namelijk tot laat in het najaar wanneer de vorst weer opkomt.

Dahlia’s voortrekken – de stappen

1. Planttijd tussen februari - maart

Dahlia’s voortrekken kan je beste doen tussen februari – maart. Vanaf mei mogen ze in pot naar buiten.

2. Dahlia’s voortrekken, wat heb je nodig?

Als we dahlia’s voortrekken hebben we niet veel nodig: 

  • Eén bloempot per dahliaknol (diameter van +/- 25 cm. De pot moet in de bodem gaten hebben).
  • Potgrond 
  • Water 
  • Bemesting 
  • Heel veel liefde

3. Hoeveel potgrond mag er in de pot?

Probeer circa 7-10 cm hoogte over te laten tussen de potgrond en rand van de pot (ongeveer de breedte van je hand).

4. Welke bemesting mag je geven tijdens het voortrekken?

Dahlia’s voortrekken beperkt je niet in de mogelijkheden wat betreft voeding. Vooral op het moment van planten is het belangrijk om de benodigde voeding aan je knollen te geven. Dahlia kweker Peter geeft je drie opties om uit te kiezen, namelijk:

  • 10 tot 20 korrels kunstmest NPK 12+10+18 erbij strooien (12+10+18 is een productnaam)
  • Kalkammonsalpeter (een type kunstmeststof geschikt als stikstofmeststof) 
  • Natuurlijk mest (helpt de bodemstructuur te verbeteren. Goed voor meer biodiversiteit!)

TIP: Natuurlijke mest kan je bij verschillende verkooppunten kopen, zoals op tuindirect. Je kan natuurlijk ook dahlia’s planten met mest van de boer bij jou in de buurt. Neem niet zomaar verse mest, daar zit nog te veel stikstof in. Bezoek milieucentraal voor meer informatie over bemesting.

5. Dahlia’s voortrekken mag bij een temperatuur van 15°C tot 20°C

Dahlia’s voortrekken gaat het beste bij een temperatuur van 20°C. Vaak is dit ook de gemiddelde temperatuur in huis. Let goed op dat je niet afwijkt van de aangegeven temperatuur.

6. Hoe moet je water geven tijdens het voortrekken?

Probeer kraanwater te vermijden 
Kraanwater is vaak ‘te hard’ – dat geldt over het algemeen voor elke plant – omdat er mineralen en kalk in de grond zit. Dahlia’s voortrekken, en eigenlijk altijd, gaat het beste met regenwater of bijvoorbeeld slootwater. 

Maak de potgrond voldoende vochtig na het planten
Dahlia’s voortrekken in een pot betekent dat de grond lichtvochtig moet zijn. Bij een pot met een diameter van 25 cm kan je denken aan maximaal een half kopje water. Geef niet meer! Van te veel water gaan de knollen rotten en dan is al je moeite voor niks geweest. 

Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft
Dahlia’s voortrekken in een pot betekent goed opletten dat de aarde voldoende vochtig blijft. Niet nat! Hoe vaak je water moet geven, dat ligt aan meerdere factoren. Heb je bijvoorbeeld een plastic of terracotta pot (van klei) en hoe is temperatuur bij jou thuis? Houdt het dus goed in de gaten.

TIP: Een terracottapot kan door haar eigenschappen (gemaakt van klei) beter mee-ademen met je plant en neemt (overtollig) water sneller in zich op. Dat vinden je dahlia’s fijn. Let wel, juist hierdoor droogt de aarde ook wat sneller uit. Wel iets vaker water geven dus.

7. Voorgetrokken dahlia’s naar buiten (in pot) vanaf mei

Als we dahlia’s voortrekken vanaf de winter/lente, dan mogen de planten naar buiten wanneer de nachtvorst definitief is verdwenen. Meestal vanaf mei. Half mei is vaak het beste moment.

TIP: Wanneer je de dahlia knollen in mei naar buiten brengt, laat ze dan geleidelijk aan wennen aan de temperatuur. Voor een week, soms twee, laat je de dahlia knollen steeds langer buiten. Want onthoudt ook: dahlia’s voortrekken of planten in de tuin, je planten houden absoluut niet van grote temperatuurschommelingen.

8. Dahlia’s planten in de tuin

Als je dahlia’s naar buiten mogen dan ben je nog steeds vrij om te bepalen of je ze in hun pot laat of in je tuin plant. Wil je dahlia’s planten in je tuin, lees dan hier hoe. 

Als je eenmaal daar bent, volg dan deze stappen voor dahlia verzorging.

Ontmoet Peter

Ontmoet de dahliakweker die met je meegroeit tijdens jouw reis van bol tot bloem.

Meer instructies en tips ontvangen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuwe dahlia's in onze collectie, meer tips en aanbiedingen. 

Waar kan je dahlia knollen kopen?

Heb je nog geen dahlia knollen? In de shop vind je een groot, exclusief assortiment met bijzondere soorten dahlia’s en andere bloembollen, vers van de kwekers.

Nieuwsgierig naar meer? Of wil je de diepte in?

Deel je vragen 

Wij vinden het leuk inspiratie van jou te ontvangen. Heb je artikelen gelezen en loop je nog rond met onbeantwoorde vragen? Of wil je gewoon laten weten wat je ervan vindt? Deel het met ons!

Ja, ik heb vragen