dahlia'splanten

Dahlia’s planten in de tuin - hoe kan je het beste dahlia bollen planten in je tuin?

Tijd voor dahlia’s planten! Als we dahlia’s planten in een pot of in de tuin moeten we op een aantal zaken letten en een paar belangrijke stappen doorlopen. Hier leer je welke dat zijn. Er zijn verschillende variabelen die meespelen bij dahlia’s planten om tot een prachtige bloem te komen. Verzeker jezelf van een bloeiende tuin met de allermooiste bloemen. Lees rustig door alle adviezen en tips van de dahlia kwekers. Leer tuinieren met het zelfvertrouwen van een kweker en maak je groene vingers nog een beetje groener.

1. Planttijd – dahlia’s planten mag tussen april en mei

Dahlia’s planten we in het voorjaar, tussen april en mei. Dit komt doordat het zomerbloeiers zijn. Als het aankomt op dahlia’s planten moet je echt wachten tot de nachtvorst definitief is verdwenen (vaak rond half mei).

TIP 1: Hoe eerder we de dahlia’s planten tijdens het plantseizoen, des te eerder ze zullen bloeien (met vaak net wat grotere, mooiere bloemen).

TIP 2: Langer genieten van je dahlia’s? Dat kan door ze voor te trekken. Voortrekken betekent dat we de dahlia’s planten in een pot, binnenshuis, vóór de officiële planttijd is begonnen. Vaak is dat tussen februari – maart. Voortrekken – binnenshuis dahlia’s planten in een pot – heeft als grootste voordeel dat je planten een groeivoorsprong krijgen en er geen slakken bij de jonge bladscheutjes komen. Jeej! Geen slakken. Lees het artikel ‘dahlia’s voortrekken’ als je meer wilt weten.

2. Standplaats – ze houden van de zon!

Wanneer we dahlia’s planten, dan moeten we rekening houden met de standplaats. Ze houden van de zon, dus zoek ook een lekkere zonnige plek op. Houd in de gaten dat een heg, bomen of bijvoorbeeld andere planten de zon niet blokkeren. Controleer de standplaats altijd op de productkaarten die je bij elke bestelling van ons ontvangt.

3. Afwatering – je moet dahlia’s planten in goed afwaterende grond

Als we dahlia’s planten in onze tuinen is het echt cruciaal om hierop te letten. Zoek naar een plek in de tuin waarvan je zeker bent dat het water kan weglopen. Het losspitten van de grond (dat lees je zo) zal hierbij helpen. Van te natte (drassige) grond kunnen de bollen gaan rotten of makkelijker bevriezen.

TIP: Zijn er enorme regenbuien en loopt het water niet weg uit je tuin? Probeer dan de grond te draineren. Draineer de grond zo snel mogelijk (binnen een paar uur na de hevige regenval) anders gaan je knollen rotten. Gegarandeerd, helaas… Dus verzeker jezelf van een bloeiende tuin!

4. Voorbereiding bodem – spit eerst de grond los, daarna mag je jouw dahlia’s planten

Dahlia’s planten in je tuin, en elke bloembol wat dat betreft, gaat het beste door vooraf even de grond los te spitten. Zo komt er meer lucht in de aarde en kunnen de dahlia knollen makkelijker wortelschieten. Over het algemeen doen ze het goed in elk type grondsoort.

TIP 1: Verwijder eventueel onkruid en kiezelsteentjes.

TIP 2: Dahlia’s planten in kleigrond? Je kan ervoor kiezen om een beetje zand en/of potgrond door de kleigrond heen te mengen.

5. Voeding – je mag dahlia’s planten met bemesting

Als we dahlia’s planten, dan mag er best wat mest bij. Doe dit door de bemesting in het gegraven gat te strooien. Je knollen houden het meeste van organisch materiaal en bemesting die de bodemstructuur verrijkt.

TIP: Met welke voeding kan je dahlia’s planten? Dahlia kweker Peter geeft drie opties: 1. 10 tot 20 korrels kunstmest NPK 12+10+18 erbij strooien (‘12+10+18’ is een productnaam) 2. Kalkammonsalpeter (een type kunstmeststof geschikt als stikstofmeststof) 3. Natuurlijk mest (helpt de bodemstructuur te verbeteren. Goed voor meer biodiversiteit!)

TIP: Natuurlijke mest kan je bij verschillende verkooppunten kopen, zoals op tuindirect. Je kan natuurlijk ook dahlia’s planten met mest van de boer bij jou in de buurt. Neem niet zomaar verse mest, daar zit nog te veel stikstof in. Bezoek milieucentraal voor meer informatie over bemesting.

6. Plantafstand - plant grote dahlia knollen circa 50 cm uit elkaar en kleine 40 cm

Worden ze hoger dan 70 cm, dan mag je jouw dahlia’s planten op 50 cm uit elkaar. Blijven ze kleiner dan 70 cm, dan mag je ze op circa 40 cm uit elkaar planten.

TIP: Pin je hier niet altijd op vast. Worden je dahlia’s veel hoger of lager, dan mag je daar ook best de plantafstand op aanpassen.

7. Plantdiepte – plant dahlia’s 5 cm onder de grond

Je mag dahlia’s planten op een diepte van ongeveer 5 cm. Probeer hier echt niet vanaf te wijken.

TIP: Wanneer we dahlia’s planten moeten we rekening houden met de wortelstokken (een wortel is een van de stengels die gezamenlijk de knol vormen), want ze kunnen namelijk beschadigen. Leg de dahlia knollen daarom zachtjes in het gat.

8. Knollen in het gat – plant dahlia’s met het afgeknipte steeltje aan de bovenkan

Dahlia knollen hebben een boven- en onderkant. Je mag dahlia’s planten met het afgeknipte steeltje aan de bovenkant. De nieuwe stengel van je dahlia zal ook weer aan die kant omhoog groeien. Doe je dit niet, dan moet je dahlia meer moeite doen om omhoog te groeien. Dat zal de bloei uiteindelijk niet ten goede komen.

TIP: Wanneer je een gat hebt gegraven om je dahlia’s in te planten, maak deze dan vast lichtvochtig.

9. Water geven – geef je dahlia’s na het planten voldoende water

Deze planten houden wel van een slokje… Geef je knollen na het planten voldoende water tot de grond vochtig is. Zorg er ook dat er geen droge aarde meer zichtbaar is.

TIP 1: Bij ‘vochtig’ kan je in dit geval denken aan ongeveer een kopje water per dahlia knol.

TIP 2: Dahlia’s planten en verzorgen kan je het beste doen met regenwater. Je kan ook denken aan natuurwater, zoals water uit de wetering of sloot. Hier worden je dahlia’s net wat blijer van! Water uit de kraan is vaak te ‘’hard’’ omdat er kalk en mineralen in zitten (kijk maar eens naar het wit op de aarde van je binnen planten). Vrees er echter niet voor, kraanwater kan nog steeds prima.

10. Extra tips om het dahlia’s planten leuker en makkelijker te maken

Je mag dahlia’s planten op een diepte van ongeveer 5 cm. Probeer hier echt niet vanaf te wijken.

TIP 1: Lopen er (veel) muizen of andere diertjes in je tuin? Geen nood. Je kan gewoon je dahlia’s planten en ze vervolgens bedekken met gaas.

TIP 2: Slakken houden van dahlia’s. Dahlia’s planten zonder slakken vraagt dus de nodige moeite. Wees je wel bewust dat als er slakken zijn je er eigenlijk niet aan ontkomt om ze ook met de hand te verwijderen. Dahlia’s planten vraagt dus wel om je oplettendheid, als je het duurzaam wilt doen zonder middelen… Om preventief te werk te gaan kan je koffiedik of geplette, fijne eierenschalen of schelpen om elke plant heen strooien. Zo komen de slakken er wat moeilijker bij en ook belangrijk, je bent lekker duurzaam bezig. Als je hiervoor kiest, wees dan niet te scheutig met het strooien.

Zag je dahlia’s planten als een complexe taak? Dan hopen de kwekers en wij dat we die twijfels hebben weggenomen. Wil je nog meer leren? Zie dan de artikelen onderaan deze pagina.

Ontmoet Peter

Ontmoet de dahliakweker die met je meegroeit tijdens jouw reis van bol tot bloem.

Meer instructies en tips ontvangen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuwe dahlia's in onze collectie, meer tips en aanbiedingen. 

Waar kan je dahlia knollen kopen?

Heb je nog geen dahlia knollen? In de shop vind je een groot, exclusief assortiment met bijzondere soorten dahlia’s en andere bloembollen, vers van de kwekers. Shop nu!

Nieuwsgierig naar meer? Of wil je de diepte in?

Deel je vragen 

Wij vinden het leuk inspiratie van jou te ontvangen. Heb je artikelen gelezen en loop je nog rond met onbeantwoorde vragen? Of wil je gewoon laten weten wat je ervan vindt? Deel het met ons!

Ja, ik heb vragen