Ga naar de hoofdinhoud

dahlia'sverzorgen

Dahlia verzorging – hoe dahlia’s in de tuin en op pot verzorgen?

Je dahlia’s zijn net uitgekomen of staan al in bloei! Hier lees je wat belangrijk is om op te letten bij dahlia verzorging en onderhoud. Het leuke van dahlia’s is dat ze om niet veel verzorging vragen. Dahlia verzorging en onderhoud vraagt wel om de nodige oplettendheid en een paar slimmigheidjes. Dat is waar de dahlia kwekers en wij jou dit artikel bij gaan helpen. Met de instructies en tips van de kweker maak je dahlia verzorging en onderhoud leuker én makkelijker! Maak je groene vingers dus nog een beetje groener. Lees rustig door alle instructies, tips en adviezen heen. Leer kweken als een een kweker en verzeker jezelf van een zomer lang zorgeloos genieten.

TIP: Kijk dahlia’s niet te lang aan in hun ogen. Zo maken ze je nog meer verliefd op hun kleuren en is de kans groot dat ze volgend jaar weer in je tuin staan...

1. Dahlia verzorging en onderhoud – Ondersteun hoge dahlia’s met een stok of touw

Er meerdere soorten dahlia’s die wat langer en/of zwaarder kunnen worden. Sommige wel tot 150 cm of hoger. Ondersteun de hoogbloeiers daarom met een stokje of touw.

2. Dahlia verzorging en water geven – De grond moet (eigenlijk altijd) voldoende vochtig zijn

Vanaf het moment dat je jouw dahlia’s in de tuin plant moet de aarde voldoende vochtig blijven. In praktijk betekent dahlia verzorging en onderhoud dat je elke dahlia een liter water moet geven als de grond begint op te drogen. Herhaal dit telkens opnieuw als de grond weer uitdroogt. Let op: de grond moet vochtig zijn en niet nat. Daarvan gaan je dahlia knollen gegarandeerd rotten.

TIP 1: Als de bladeren van je dahlia planten slap gaan hangen, dan hebben ze te weinig water. Geef dan snel een liter water.

TIP 2: Water wat uit de kraan komt is vaak te ‘’hard’’ door de kalk en mineralen die erin zit. Dahlia verzorging verloopt het beste met regenwater of bijvoorbeeld water uit de sloot. Daar worden je plantjes net wat blijer van!

TIP 3: Spuit geen water over de bloemen heen als je dahlia’s verzorgt, maar wel op de grond. Zo houd je de bloeiende bloemen langer mooi en gezond. Water op de bloemen kan namelijk leiden tot het verbanden van de bloemblaadjes.

3. Dahlia verzorging en onderhoud – Te veel geregend? Draineer dan de grond

Dahlia verzorging en onderhoud vraagt dus om je oplettendheid. Al helemaal bij te veel regen. Staat er na veel regen water op het land, probeer dit dan zo snel mogelijk af te voeren. Want staan je dahlia’s lang (een paar uur tot een dag) onder water, dan gaan ze rotten. Let hier echt goed op! Het draineren van de ondergrond betekent letterlijk het (ondergronds) afvoeren van overtollig water om het land droger te maken.

TIP: Mocht het draineren niet lukken, dan kan je ze nog altijd uitgraven en op een nieuwe, droge plek ingraven. Doe dit wel waar het water makkelijker kan weglopen. Ze mogen natuurlijk ook in een pot.

4. Dahlia verzorging en bemesting – Geef eens per maand een beetje extra voeding

Dahlia verzorging betekent ook dahlia’s voldoende te eten geven. Als je dahlia’s eenmaal bloeien zal een beetje extra voeding van tijd tot tijd, ze goed doen. Eens per maand mag je ze extra voeding geven. Dahlia kweker Peter vertelt je hier wat voor voeding geschikt is: 

  • 10 tot 20 korrels kunstmest NPK 12+10+18 erbij strooien (12+10+18 is een productnaam)
  • Kalkammonsalpeter (een type kunstmeststof geschikt als stikstofmeststof) 
  • Natuurlijk mest (helpt de bodemstructuur te verbeteren. Goed voor meer biodiversiteit!)

TIP 1: Merk je op dat de bladeren geel worden of in ieder geval lichter uitkleuren (licht groen)? Dan is dat een overduidelijk teken dat ze een beetje extra voeding willen.

TIP 2: Een inkoppertje, maar let bij dahlia verzorging echt goed om de hoeveelheid voeding die je mag geven. Lees altijd de bijsluiter.

5. Dahlia verzorging en onderhoud bloemen – Hoeveel bloemen kan je van één plant verwachten?

Hoeveel bloemen je per dahlia krijgt is erg verschillend. Als je lage rijkbloeiende dahlia soorten hebt met bol maat 1, dan kan je wel 20 tot 50 bloemetjes per plant krijgen. Grootbloemige soorten of decoratieven krijgen zoals de naam al doet vermoeden, hele grote bloemen. Dat zijn dan 3 tot 10 bloemen per dahlia. Er is bijna geen plant die zoveel bloemen produceert. Wat een geluk hebben we weer hé!

TIP: Er bestaan dahlia verzorging tips & tricks waardoor je meer bloemen krijgt. Dat kan door ze te ‘toppen’! Zie hier beneden ‘dahlia’s toppen’.

6. Dahlia verzorging en onderhoud bloemen – Krijg meer bloemen door dahlia’s te toppen

Let op! Dahlia’s toppen hoeft niet! Je dahlia’s groeien net zo vrolijk door zonder getopt te worden. Twijfel je nog? Probeer het toppen dan gewoon een volgend jaar. 

Ga je als onderdeel van dahlia verzorging en onderhoud je planten toppen? Dan vallen er twee grote voordelen te behalen:

  • Het grootste voordeel van dahlia verzorging op deze manier is dat je dahlia’s meer vertakkingen krijgen en dus meer bloemen vormen. Er is kans dat de bloemen ietsje kleiner worden, maar je dahlia’s produceren er wel stukken meer. De hele zomer lang. YESS! Grote soorten die gemakkelijk tot aan 110 cm -150 cm groeien blijven door het toppen doorgaans een beetje lager.
  • Je dahlia’s worden een stukje steviger door het toppen waardoor ze wat veiliger in de wind staan. Handig als je een open tuin hebt waar veel wind doorheen raast.

Good to know: wees niet bang. Dahlia verzorging door je dahlia’s te toppen beschadigd de planten niet! Ze groeien echt gewoon door.

De stappen om dahlia's te toppen: 

  • Wees je bewust dat uit één knol verschillende scheuten (stengels) groeien. Je topt dan ook elke scheut.
  • Wacht tot je dahlia’s 10 - 15 cm zijn. 
  • Bij elke scheut (stengel) zie je bovenaan het uiteinde de jonge scheutjes staan (de kopjes). Dus het laatste stukje stengel waar de nieuwe blaadjes uit groeien.
  • De jonge scheutjes boven het bovenste bladpaar mag je eraf halen. Dat kan door ze af te breken of ze met een mesje af te snijden.
  • Et voilà. Genieten van nog meer bloemen!

TIP: Als je een mesje gebruikt moet deze heel scherp zijn zodat de plant geen wonden krijgt die om extra energie vragen.

7. Dahlia verzorging en bloemen – oude, verdroogde bloemen mag je wegsnijden

Dahlia kweker Peter raadt je aan om oude, verdroogde bloemen weg te snijden. Zorg er voor dat je 2 tot 3 bladparen over laat. Let op: dit hoeft niet, maar op deze manier gaat er wel meer energie naar de bloeiende bloemen.

8. Dahlia verzorging en onderhoud – Laat je dahlia’s uitbloeien tot je ze gaat rooien

Zoals je las aan het begin van dit artikel: dahlia verzorging en onderhoud vraagt niet om veel inspanning. Wel om oplettendheid. Heb je alles goed gedaan, dan bloeit je dahlia rustig door tot in het najaar. Volg wel alle dahlia verzorgingsinstructies op tot dat je jouw dahlia’s uit de grond gaat halen voor de vorst begint (rond eind september). Wat je moet doen om dahlia knollen uit de grond te halen (rooien) en bewaren, dat leer je hier. Zag je dahlia verzorging en onderhoud nog als een complexe taak? Dan hopen de kwekers en wij dat we wat twijfels hebben weggenomen. Wil je nog meer leren? Zie dan de artikelen onderaan deze pagina.

TIP: Als je dahlia volledig uitgebloeid is, snoei je plant dan terug tot 2 à 3 bladparen. Op deze manier gaat alle energie naar de knol. Bewaar je de dahlia knollen? Dan weet je zeker dat ze genoeg voeding in zich opnemen om het volgende jaar weer net zo mooi te stralen.

Ontmoet Peter

Ontmoet de dahliakweker die met je meegroeit tijdens jouw reis van bol tot bloem.

Meer instructies en tips ontvangen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van nieuwe dahlia'sin onze collectie, meer tips en aanbiedingen. 

Waar kan je dahlia knollen kopen?

Wil je mooiste dahlia’s kopen van de topkwekers uit Nederland? Duik in het exclusieve assortiment bijzondere talloze soorten dahlia’s en andere bloembollen, vers van de kwekers.

Nieuwsgierig naar meer? Of wil je de diepte in?

Deel je vragen 

Wij vinden het leuk inspiratie van jou te ontvangen. Heb je artikelen gelezen en loop je nog rond met onbeantwoorde vragen? Of wil je gewoon laten weten wat je ervan vindt? Deel het met ons!

Ja, ik heb vragen